axonometric view of summer pavilion in Tuscany hills NOIA
section 2 of summer pavilion in Tuscany hills NOIA
section 1 of summer pavilion in Tuscany hills NOIA
view metaphors on weight summer pavilion NOIA
plan 2 of summer pavilion in Tuscany hills NOIA

Metaphors On Weight

Carmignano, Italy
Summer Pavilion
Private Commission, 2016

 

A new swimming pool in the countryside for a 17th-century villa is often an act of ostentation in conflict with the rural sobriety. The position in the garden, the materials and the proportion always play a fundamental role in such interventions.

The proposal sets the new structure in the park distant from the villa to avoid the Hollywoodesque glamorous effect. The normative requirements, which prevent the construction of a simple swimming pool, are integrated into the project. In this way, the impact of built elements is limited by making visible only the light metal structure that protects the required environments, such as an infirmary, bathrooms, and technical rooms.

reference Ettore Sottsass metafore nel paesaggio

Metafore nel paesaggio. Ettore Sottsass

The project consists of a solid part and a light one; the concrete volume is inserted in the ground, ambiguous in its rough material and precise geometry; the water surface appears as a hollow sunken in a rock mass. Above it, a white steel structure stands as a spot to contemplate the passing of seasons. The position, distanced from the main house, allows the pavilion to avoid a material and formal contrast. The absence of cladding makes it possible to show the materials of the structure without mediations. The presence of the volume appears as a single hollowed-out terrace, in a similar way to the agricultural terraces of the surrounding landscape.

The Umbrellas. Christo and Jeanne-Claude

The pavilion roof emphasizes weather conditions; during summer storms, the impluvium roof shape leads rain to a warm water pool; on the sunny days, the shadow keeps the concrete floor fresh and shady. In a few elements, the structure offers everything you need to live outside: shelter from direct sun and rain, a small kitchen, and minimal services. The pavilion is interpreted as a minimum shelter to experience the park during the different seasons and not only as a summer facility.

One. Pierre Sernet

The lower concrete volume hosts all necessary services, technical devices, and changing rooms; Its light grey mass rises from the slope of the hillside as one of the terraces in the landscape to sustain a fragile and delicate pavilion, a shelter made of dim light and breezes.