Architecture Housing Bolzano Prati di Gries Facade Panels Ground Floor Collage Night View
Architecture Housing Bolzano Prati di Gries Facade 2D drawing Section
Architecture Housing Bolzano Prati di Gries Facade Panels Facade Street View
Architecture Housing Bolzano Prati di Gries Facade Panels Plan 2D Drawing
Architecture Housing Bolzano Prati di Gries Facade Panels Plan 2D Drawing
Architecture Housing Bolzano Prati di Gries Facade Panels Plan 2D Drawing
Architecture Housing Bolzano Prati di Gries Facade Panels Interior Design Landscape Balcony
Architecture Housing Bolzano Prati di Gries Facade Panels Rooftop

Wooden Tower

Bolzano, Italy
Housing
Collaboration with Designo Architettura
Competition,  Shortlisted 2020

 

The project proposes a wooden tower in Prati di Gries, Bolzano new district, for the local institute for social housing. The urban tissue consists mostly of recent high-rise buildings. (image01)

The Intervention aims to reconnect the neighborhood with the surrounding alpine landscape through the presence of an urban landmark that could give a specific identity to the context. Balconies surround the compact volume on the entire perimeter on every floor. Slim colored panels enrich the facade and guide the viewpoint toward the view of the mountaintops.

Bolzano, Prati di Gries. Photo by Tappeiner AG

The design of the park in which the wooden tower stands relate to the territory that surrounds Bolzano: the geometry of the vineyards, the mineral presence of the mountains, the essence of the trees, affect the outdoor furniture and the arrangement of a natural element.

The ground floor and the first floor present a concrete structure that sustains the cross-laminated timber structure of the nine levels above. A portico, on the west and south sides on the two lower floors, accentuates the public role of the tower.

Different accesses and two staircases allow dividing the residential entry from the shared areas for the community, such as a reading launch, a shared kitchen, and a multi-purpose room

Il Teatro continuo. Alberto Burri

The residential floors consider 30 apartments of different sizes: from 3 rooms apartments up to 6 rooms apartments. This combination allows social proximity among different inhabitants; large families could live next to young couples or elderly neighbors. Every apartment has windows on at least two sides of the building, to facilitate natural ventilation.

The deep continuous balcony is a protection from the summer overheating, and, at the same time, it adds a precious outdoor space during mild weather.

The structural grid generates spatial modularity that composes a macro-modularity. The position of baring panels allows the space to change, not only floor by floor according to the size of the apartments but also in time through minimal modifies. Every unit could increase or could decrease in size, without structural interventions.

The Big Stone Game. Enzo Mari. 1968

The apartments share an extra outdoor space on the rooftop, crowned by the facade panels, enclosed but open air. This additional garden allows the residents a more intimate contemplation of the alpine landscape. Reflective pools capture the colors of the sky and the mountaintops.

Cypress Hills Playground, New York, 1967. Photo by Kinchin J.O’Connor A

The selection of plants guarantees a botanical diversity, from the public park to the balcony and up to the rooftop.